Zakaj ne bi čakali na glasbo, ki čaka na navdih

Mnogi skladatelji se primerjajo z ribiči, ki lovijo ribe na obali mirnega jezera. Izvržejo svoje replike in čakajo, da jih glasbeni navdih vzame za vabo, da jo lahko navijejo in z njo ustvarijo nekaj neverjetnega. Če pa ste v tej igri že nekaj časa, veste, da ne deluje tako. Nedvomno je navdih eden najmočnejših gonilnikov vseh oblik velike umetnosti, a če ste zraven in čakate, da postanete ustvarjalni, na koncu zagotovo ne boste videli nobene glasbe. To je zato, ker:

Navdih je nepredvidljiv in nezanesljiv

V življenju in glasbi so stvari, ki jih lahko nadzorujemo, potem pa vse ostalo. Do neke mere lahko nadzorujemo, ali prepoznavamo in izkoristimo navdih, ne moremo pa nadzorovati, ali se odloči, da nam bo dal milost ali ne. In v mnogih primerih dušo razbijajoče situacije, ki hranijo najboljšo glasbo, niso tiste, v katere bi se kdaj želeli, tudi če bi bili. Lahko preverimo, kako pogosto igramo glasbo in živimo globoko, prijetno osebno življenje, vendar se ne moremo odločiti, kdaj in kako dobiti navdih. To je manj pomembna stvar, kot si morda mislite, v resnici nekateri uspešni tekstopisci menijo, da je navdihujoče, da bi jo našli, vendar je to odlično glasbo dejansko mogoče ustvariti brez ustvarjalnega odkrivanja, veliko vaje in radovednosti.

Na nas je, da ustvarimo okolje, kjer bo navdih lahko cvetel

Pozabite na malo navdiha. Katere stvari počnete vsak dan, teden, mesec in leto, da vam glasba postane prioriteta v življenju? Ali pišete samo takrat, ko vam je všeč? Je vaš pametni telefon ali trdi disk poln demo posnetkov, ki se nikoli ne spremenijo v dokončane pesmi? Pogosto se zavajamo, da verjamemo, da je navdih ključ do glasbene veličine, a ni. Naša naloga je, da živimo glasbeno življenje, kjer čim pogosteje pišemo in končamo tisto, s čimer smo začeli. Potem, če vam v naročje pride kaj okusnega, travmatičnega ali smešnega, boste počakali in bili pripravljeni na uporabo. Ni seksi, ni pa tudi težko. Ustvarite urnik pisanja pesmi. Dokončajte pesmi, tudi če ste prepričani, da so slabe. Ustvarite seznam razpoložljivih ciljev in jih med delom preverite. Če živite glasbeno življenje,

V mnogih primerih so odlične glasbene ideje na prvem mestu in sledi čustveni navdih

Ko gre za navdih in ustvarjanje glasbe na splošno, je enostavno napačno razumeti zaporedje dejanj. Ljudska kultura nam pravi, da se ideje pesmi pojavljajo v obliki sanj, travmatičnih dogodkov in filmske epifanije, v resnici pa v nekaterih redkih primerih. Toda v preostalem 97 % časa je treba v življenju pisca pesmi ustvariti uspešen okvir glasbene ustvarjalnosti, preden se lahko uporabi ali prepozna navdih. In pravzaprav navdih nikoli ne mora biti sestavni del procesa, da napišete nekaj prepričljivega ali smiselnega. Ena od absolutno najboljših stvari, ki jih lahko storimo kot tekstopisci, je, da radovedno in odkrito stopimo v stik z našimi inštrumenti – brez potrebe po navdihu.

Ko se ideje začnejo oblikovati, jih lahko povežete s čustvi, živimi izkušnjami, sanjami, poezijo ali karkoli drugega, kar vam je všeč. Bolj ko se boste ukvarjali z glasbo, lažje jo boste ustvarjali. Ni treba, da navdih vstopi v proces, ko ste na polovici ali sploh. Ta pristop odpravlja negotovost iz enačbe in vam daje moč za ustvarjanje odlične glasbe. Če si nekaj želiš, pojdi in dobiš, in če ti navdih pomaga na poti, je super. Če ne, to ne zmanjša vaših možnosti, da ustvarite nekaj, kar bo svet vzljubil.

Navdih lahko globoko oblikuje našo glasbo, lahko pa je tudi napačno razumljen in precenjen. Vsak tekstopisec ima moč, da svojo glasbeno usodo preda v svoje roke s trdim delom pri ustvarjanju, raziskovanju in oblikovanju glasbe zdaj in pod lastnimi pogoji, namesto da čaka na navdih za delovanje.

Add Comment