Kako vam izguba nadzora pomaga pri ustvarjanju boljše glasbe?

Morda tega ne opazite, vendar obstaja notranji konflikt, ki se pojavlja v vsaki kompoziciji. Kot tekstopisci nosimo težo naših izkušenj in jim omogočamo, da oblikujejo, kdo smo in kakšno glasbo ustvarjamo. Stvari, kot so travmatični razpad ali šest mesecev, ki ste jih preživeli z nahrbtniki po vsej Evropi, se neizogibno pokažejo v glasbi na subtilen ali odprt način. Vendar pogosto pozabljamo, da ima naša glasbena preteklost kompleksen vpliv na glasbo, ki jo ustvarjamo v sedanjosti. Verjeli ali ne, način obvladovanja prvega instrumenta je lahko slab za proces pisanja pesmi zaradi prevelikega zanašanja na nadzor.

Zakaj obstaja kontrast med nadzorom in ustvarjalnostjo

Prva pridobitev inštrumentov, kot so bobni, klavir ali kitara, pomeni izkoriščanje moči nadzora, da bi vaš um in telo delovala na določen način. Razvoj ledja za izvajanje lestvic, akordov in polnjenja bobnov zahteva disciplino in velik poudarek. Za obvladovanje osnovnih veščin na inštrumentu so potrebni meseci, za njihovo dejansko obvladovanje pa so potrebna leta.

A problem nastane, ko izkušeni glasbeniki pristopijo k pisanju pesmi na enak način kot k učenju glavnih inštrumentov. Disciplina, togost, osredotočenost, nadzor: vse to so bistvene lastnosti za učenje novega inštrumenta, vendar so lahko škodljive za ustvarjalno odkrivanje glasbe. Edinstveni tehnični koncepti obstajajo pri igranju inštrumenta, ki se nikoli ne spremeni – način, kako bobnar drži palico ali kako postaviti kitaristove prste na nastavek za ustvarjanje zvokov.

Proces uporabe radovednosti in ustvarjalnosti za glasbo resnično živi v svojem vesolju. Da, za ustvarjanje idej boste potrebovali nekaj osnovnih glasbenih veščin in znanja, a če poskušate nadzorovati proces pisanja, verjetno ne boste uspešni. Če se želite naučiti glasbe, morate prevzeti nadzor. Če želite pisati, se morate opustiti in slediti idejam, kamorkoli vas odnesejo.

Obstajajo znaki, da naša zavezanost nadzoru krši postopek pisanja pesmi, na primer dejstvo, da vse pesmi zvenijo enako, so kronično dolgočasne vsakič, ko pišejo, ne morejo dokončati pesmi in se osredotočajo na ustvarjanje popolnoma zvenečih stvari, namesto da ustvarjajo smiselno glasbo. . Če vam to zveni tako, se morate zavestno odločiti, da se boste odrekli nadzoru nad procesom pisanja pesmi in prevzeli ranljivosti, neuspehe, novosti in neprijetnosti v načinih, ki jih ustvarjate.

Napihnite postopek pisanja in začnite znova

Če se ne morete odreči nadzoru med tipičnimi načini pisanja pesmi, začnite znova in poiščite nove načine za ustvarjanje. Lahko je karkoli, od pisanja na neznanem inštrumentu do pisanja pesmi na način, ki je popolnoma drugačen od vas. Če vedno začnete z bas linijo ali plapolate z akustično kitaro, poskusite najprej napisati besedilo ali ustvariti utrip. Razgrajuje stvari in daje energijo procesu.

Dodajte novost in dezorientiranost v proces

Odkrijte nove uglasitve na vaši kitari, neznane časovne žige v utripih, ki ste jih ustvarili, in poskusite narediti veliko, če ste navajeni komponirati z veliko inštrumenti in produkcijskimi elementi. Če se boste zamotili, vas bo to potisnilo izpod nadzora, ker bodo običajne glasbene meje, na katere se zanašate, prevrnjene in jaz bom prisiljen predvajati glasbo na nove in inovativne načine.

Postavljajte vprašanja – veliko

Ni vam treba izumljati svoje glasbene identitete ali postopka pisanja pesmi, da bi prepustili nadzoru. Včasih je tako preprosto, kot da zgrabite dejanje in zaznate radovednost kot sredstvo za drugačno delovanje. Če nočete razmišljati o gibih postopka pisanja in namesto tega postavljate vprašanja, se odprejo nove glasbene možnosti in ustvarjalna energija se osvobodi.

Nikoli ne boste mogli popolnoma prepustiti nadzora, ko pišete glasbo, in to ni problem. Ko pišemo, moramo biti predani in glasbeno aktivni, da bi bili produktivni, in potrebujemo nekaj nadzora in zadržanosti, da ostanemo v igri. A če k muziciranju pristopimo z odprtim, radovednim umom, se lahko zgodi karkoli, in to je lepo.

Add Comment