Kako lahko tehnologija pomaga – in škoduje – glasbi

Ne glede na to, ali ustvarjate ljudsko glasbo ali EDM, je tehnologija zdaj neizogiben del vašega vsakdanjega glasbenega življenja. Od DAW in sofisticiranih snemalnih naprav do pametnih telefonov in računalnikov, ki so nenehno prisotni, ko pišemo, je danes praktično nemogoče ločiti tehnologijo v procesu ustvarjanja glasbe.

Tehnologija ima za skladatelje ogromno prednosti in slabosti hkrati. Če se v ustvarjalnem procesu preveč zanašate na tehniko, boste morda na koncu preobremenjeni in brez navdiha. Toda popolna odmaknjenost pomeni, da so priložnosti za eksperimentiranje in glasbeni razvoj zamujene.

Kako zelo boli imeti glasbo, če se preveč zanašaš na tehnologijo

Tehnologija olajša nešteto vidikov pisanja pesmi, snemanja in skladanja in o tem ni razprave. Ampak tukaj je opozorilo. Naša glasba ni nujno boljša, če se preveč zanašamo na tehniko; pravzaprav lahko pretirano zanašanje na tehnologijo iz naših pesmi izsesa spletke in človečnost.

Vzemite na primer funkcijo kvantizacije MIDI. S pritiskom na gumb tehnologija takoj zgladi napake ritma in višine v MIDI skladbah. Popolno je tisto, za kar stremimo v glasbi, kajne? No, res ne. Roboti imajo morda radi popolnoma simetrične zvoke, občinstvo pa ne. Človeške sposobnosti in ravnanje z glasbo sta ključnega pomena, tehnologija pa lahko pogosto ovira vašo glasbeno pristnost.

Včasih tehnologija naredi našo glasbo dolgočasno, drugič pa nas preplavi z odločitvami. Vsakič, ko delate v DAW, morate upoštevati praktično neskončno število zvočnih in produkcijskih možnosti. Toda namesto da bi preizkušali nove stvari, se pogosto držimo nekaj inštrumentov in učinkov, ki so nam všeč.

In potem je tu nenehna skušnjava, da bi svojo glasbo pretirano razmišljali, pretirano producirali in preveč razkužili s pomočjo tehnologije. Slišimo kičaste vokale, ohlapne bobne in opraskane skladbe akustične kitare in mislimo, da so to težave, ki jih je treba rešiti. Resnica je, da večina pomanjkljivosti v naši glasbi meni, da so prav te stvari poštene in privlačne. Od vtičnikov za samodejno uglaševanje do navade urejanja vsake napake v vaših pesmih, vsaka možnost odstrani najbolj zanimive in privlačne vidike vaših pesmi.

Kako lahko tehnologija pomaga pri glasbi

Tehnologija lahko vaše pesmi naredi dolgočasne in premočne. Ali to pomeni, da vam nikoli ni treba uporabljati orodij, kot sta kvantizacija ali samodejno uglaševanje? Sploh ne. To ni vse ali nič. Namesto tega gre za iskanje, kje se tehnologija prilega procesu, in ji pustite, da pozitivno oblikuje vaše pesmi. Občutljivo ravnovesje, ki ga ne boste našli brez veliko eksperimentiranja in napak.

Nekatere linije MIDI sintetizatorja bodo morda morale biti neobdelane in ohlapne, druge pa je najbolje kvantizirati. Ali pa lahko uredite nekaj škripov glasbe akustične kitare, ne da bi jih popolnoma očistili. Poglobite se v ustvarjalni in proizvodni proces ter poglejte, kako tehnologija najbolje ustreza splošni viziji in estetiki vašega dela. Če to storite, boste ugotovili, da v nekaterih svojih pesmih igrate večjo vlogo kot pri drugih. Spozna, da tehnologija nekatere vidike njegovih pesmi naredi odlične, druge pa frustrira. Ta postopek je bistvenega pomena za doseganje ravnovesja in kar najbolje izkoristiti tehniko.

In ne moremo spregledati, kako pomembna je tehnologija za glasbene eksperimente. Razširitve učinkov, kitarska pedala, prilagodljivi sintetizatorji in bobni so vsi načini za ustvarjanje nove in vznemirljive glasbe. Če se odrežete tem ustvarjalnim metodam, to pomeni, da zamujate dragocene priložnosti za razširitev vaše glasbene povezave.

Kot mnogi drugi vidiki glasbe, mora biti najboljši pristop k tehnologiji nameren in uravnotežen. Vedno se vprašajte: »Kaj te posamezni pesmi najbolje služi,« namesto da bi se zavezali širšemu pristopu, ki oblikuje celotno glasbo. Eksperimentiramo z glasbili za ustvarjanje glasbe, a eksperimentiranje bi moralo vključevati tudi, kako lahko s tehnologijo posnamemo in naredimo svoje pesmi. Zato zamenjajte nastavitve čudnega novega vtičnika in poskusite filtrirati vokale na pedalu za distorzijo. Razmislite o tehnologiji kot o le še enem načinu ustvarjanja in oblikovanja svojega dela in lahko jo boste sprejeli, ne da bi se morali soočiti z njenimi pomanjkljivostmi. Pustite, da vas vodita vaš okus in intuicija in vaša glasba bo izboljšana s tehnologijo, ne zadrževanjem.

Add Comment