Kako lahko disciplina sprosti svoj avtorski potencial

Ko slišite besedo »disciplina«, lahko pomislite na delo, ki ga bodybuilder potrebuje za izgradnjo in vzdrževanje mišic, ali če nekdo reče ne določeni hrani, ker je na dieti. Vendar pa kot glasbeni skladatelj disciplina pogosto pomeni razliko med tem, ali lahko napišeš odlično glasbo ali ne. To je ena najpomembnejših lastnosti, ki jo lahko sprejmemo, če želimo biti produktivni in smiselni.

Morda ne opazite, a disciplina vam je verjetno že pomagala, da ste uspeli kot glasbeniku. Ne glede na to, ali je bilo učenje prvega inštrumenta za vas povsem naravno ali pa zahteva veliko vaje in odrekanja, vas je disciplina ves čas spremljala kot veter v hrbet. Disciplina pomeni postaviti cilje in dejanja na prvo mesto pred vsem drugim, kar se dogaja v našem življenju. To pomeni reči da za eno stvar in ne za vse drugo. Ko se je prvič naučil inštrumenta, je pokazal disciplino, ko se je odločil za vadbo, namesto da bi se poletno popoldne družil s prijatelji. Če ste bili kdaj tako razočarani, da ste želeli prenehati, a ste vseeno nadaljevali, je bila ta disciplina čarobna v vašem glasbenem življenju.

Toda čeprav je bistveno biti discipliniran, ko se prvič naučite inštrumenta, lahko izkušeni tekstopisci zlahka pozabijo lekcije osredotočanja, izgovarjanja spola in nadaljevanja, ko se jim zdi, da so stvari nemogoče. Pogosto mislimo, da ker smo že pridobili izkušnje, potrebne za igranje glasbe in pisanje pesmi, potrebujemo le navdih za dosego svojih ciljev. To je napačen način razmišljanja o ustvarjanju glasbe in vam popolnoma preprečuje pisanje glasbe in izpolnjevanje svojih možnosti.

Disciplina je ključnega pomena v življenju resnega tekstopisca. Omogoča nam, da v vsakdanje življenje vključimo čas s pisanjem po tedenskem urniku. Daje nam samozavest in namen, da gremo naprej, ko začutimo, da smo ustvarjalno in profesionalno prišli v slepo ulico. Uči nas, da je navdih sicer lepa prednost, vendar ni zanesljiv, in če resno razmišljamo o ustvarjanju odličnih pesmi, se moramo vedno znova pojavljati v procesu pisanja, ne glede na to, kako se počutimo. Pokaže nam, da je ustvarjanje glasbe težko delo, čeprav zabavno in nagrajujoče.

Če skladanje glasbe v vašem življenju ne naredi tistega, kar želite, obstaja velika verjetnost, da je razlog za to pomanjkanje discipline. Za nekoga, ki rad igra glasbo, a se zdi, da nikoli ne dokonča pesmi, ne napiše ničesar drugega ali doseže razumne karierne cilje, je za pomanjkanjem strukture, motivacije, spremljanja in priložnosti pogosto nediscipliniran pristop do glasbe.

Disciplina vam omogoča, da pišete glasbo, ko vam ni všeč, dokončate pesmi in albume ter razvijete svojo kariero, da zagotovite dostop do priložnosti, za katere še niste imeli priložnosti. Resnica je, da disciplina zahteva delo in odrekanje, a brez nje je življenje v glasbi pravzaprav veliko težje in bolj frustrirajuće. Mesečno sedenje in čakanje, da boste dovolj čustveno navdihnjeni, da napišete pesem, je recept, da ne morete predvajati glasbe in želite prenehati. Če dovolite, da vas družbeni mediji, prijatelji, partnerji, hišni ljubljenčki in drugi moteči dejavniki spravijo v središče pisanja, je karkoli v glasbi veliko težje narediti, kot bi moralo biti. In ideja po ustvarjanju ideje, ki bodisi zveni enako ali nikoli ne bo končana pesem, je frustrirajuća in nezadovoljiva.

Tako preprosto je, kot da glasbi rečeš da in ne vsemu drugemu, ko je najbolj pomembno. Potrebujeta delo in predanost, a prav to vam omogoča, da dokončate pesmi in albume, potujete, dosledno pišete in izpolnite svoj ustvarjalni potencial. Če vam je glasba pomembna, bi morala biti ena najvišjih prioritet v vašem življenju. Bolj kot boste disciplinirani kot skladatelj postali del svojega življenja, bolj nagrajujoče, stabilno in razburljivo bo vaše delo.

Add Comment