Kako in zakaj bi morali razmišljati o pisanju pesmi kot o svojem delu

Sanje neštetih skladateljev so, da z glasbo pišejo svoje dneve in služijo za preživetje. Za mnoge razvijajoče se umetnike se zdi, da je pisanje pesmi v nasprotju z delom, opravljenim na tradicionalnem delovnem mestu, in je na nek način pravilno. Ko ustvarjate glasbo, greste vi ali vaš šef in to, kar rečete. To je ustvarjalno delo, ki vam omogoča, da se izrazite točno tako, kot želite. Primerjajte svojo izkušnjo ustvarjanja nove pesmi s celodnevno pisarniško sejo in obe izkušnji se ne bi smeli razlikovati.

Toda tukaj je razlog, zakaj morate pisanje pesmi dejansko obravnavati kot svojo službo, tudi če tega ne počnete zaradi denarja ali ne dovolj daleč v svoji karieri, da bi dobili denar za ustvarjanje glasbe. Za veliko večino tekstopiscev so potrebna leta truda, da se zanimanje za glasbo spremeni v določeno in zanesljivo veščino. Obsedeni smo z glasbeniki, ki so začeli skladati že v mladosti in jim je to hitro uspelo, a ta situacija za večino tekstopiscev preprosto ni realnost. Potrebna so leta dosledne prakse, da si res dober pri ustvarjanju glasbe. In z “dosledno” ne mislim vzeti inštrumenta nekajkrat na mesec in malo napisati, ampak čim pogosteje se odločati o delu.

Pisanje pesmi je treba obravnavati kot službo, saj je delo tisto, kar pokažeš vsak dan, pa če hočeš ali ne. Res dobra glasba pomeni ogromno časa, denarja, energije in predanosti. Pišite samo, če menite, da deluje odlično, če nimate družabnega življenja, veliko denarja in nenehne želje po igranju glasbe in nič drugega. Toda za druge, tekstopisce, ki jih zanimajo razmerja, neglasbena dela, tesen proračun in neglasbene stvari, je bistveno, da še naprej delajo s pisanjem pesmi.

Če se boste čim pogosteje prijavili na postopek pisanja pesmi z disciplino in predanostjo, ki bi jo opravili za plačano delo, vam bo omogočilo ustvarjanje glasbe čim bolj dosledno. To se sliši preveč preprosto, a resnica je, da pogosteje kot pišete, boljšega tekstopisca dobite in večje so vaše možnosti, da odkrijete odlične ideje. Napišite malo in verjetno ne boste napisali nič dobrega. Veliko pišite in imeli boste veliko več možnosti za ustvarjanje odličnih pesmi.

Primerjava vaše prakse pisanja pesmi z vašim delom vam bo prav tako pomagala kar najbolje izkoristiti svoj čas, porabljen za skladanje. Počakajte na navdih za pisanje in morda boste čakali večno. Ko pa k pisanju pesmi pristopiš z resnostjo dela in pripravljenostjo za delo, to ustvari pogoje, da te navdih najde in oblikuje proces. Neizogibno boste pogosteje ustvarili boljše delo, če boste dosledno načrtovali pisanje glasbe za teden in se posvetili delu, ne glede na to, kaj se zgodi.

Če se v svoji pesniški praksi predstavljate kot delo, to še ne pomeni, da mora biti pisanje predvidljivo in dolgočasno. Pravzaprav je velika napaka pozabiti, da produktivno pisanje potrebuje novost, tveganje in novost. Svoja prizadevanja za pisanje pesmi lahko kar najbolje izkoristite tako, da uravnovesite disciplino in doslednost z radovednostjo, odkrivanjem in pripravljenostjo na neuspeh. Verjetno so to lastnosti, ki jih njegovo neglasbeno delo ne spodbuja.

Vzemite si čas za tedensko predvajanje glasbe in pridobivanje energije in veselja od svojega dela. To je najboljši način za obravnavanje pisanja pesmi kot dela, ki ga z veseljem predstavljamo. Ampak ne pozabite, pisanje pesmi nikoli ni enostavno. To je lahko naporno, nehvaležno delo. Ko ste v slepi ulici, vam pristop na delovnem mestu pomaga najti rešitve, kjer bi bilo veliko lažje dvigniti roko in odnehati. Prilagodljivost je bistvena lastnost, ki jo je treba razviti, če želite to narediti v karieri ali na dolgi rok. Pokažite se in pišite, tudi če vam ni všeč. Ustvarite in delajte za dosego svojih ciljev. Nadaljujte, tudi ko se vam zdijo stvari nemogoče. Predvsem pa ne pozabite sprejeti veselja in radovednosti, ko pišete. Ja, na to moraš gledati kot na svoje delo, ampak tisto, kar rad počneš.

Add Comment