Ali morate vedeti, kako igrati inštrument, da lahko napišete odlično glasbo?

Če ste vedno želeli pisati glasbo, a je nikoli niste poskusili, boste morda želeli razmisliti o obvladovanju inštrumenta, preden ga preizkusite. Glasbeno ni drago vstopiti, da bi se naučili pisati glasbo, in do neke mere to tudi drži. Od cene snemalne opreme ali studijskega časa do tega, da ne veste, kje začeti, se ni vedno lahko lotiti pisanja pesmi, če nimate izkušenj. Na srečo, ko gre za izkušnje z uporabo instrumenta, potrebnega za skladbo, verjetno potrebujete veliko manj, kot si mislite.

Koliko izkušenj potrebuješ za pisanje glasbe na inštrument

Ne obstaja en sam način za pisanje pesmi in različne metode ljudi so tako edinstvene kot pisci sami. Za enega tekstopisca bi bilo dobro brnanje melodije nad napredovanjem akorda na akustični kitari. Za drugo osebo je rapanje po ritmu njihovega prijatelja, ki je napisano na DAW-u, trik. Resnica je, da glede na vaše glasbene cilje ni treba znati igrati inštrumenta za pisanje pesmi. Toda ne glede na to, koga ali kakšno glasbo želite ustvariti, je lahko v veliko pomoč, če imate nekaj osnovnega znanja o tem, kako glasba deluje in kje se pojavi inštrument.

To ne pomeni, da morate biti virtuozni klaviaturist ali kitarist. On je daleč od njega. Če nimate znanja igranja inštrumenta in boste osnovne veščine prevzeli z glasbenimi lekcijama ali spletnimi vadnicami, boste postali vesolje v smislu glasbenega razumevanja in možganskega nevihta. To še posebej velja za inštrumente, ki proizvajajo več kot eno tonsko višino, kot sta kitara in klaviature. Za izvajanje napredovanja akordov so potrebni večtonski instrumenti, ki tvorijo hrbtenico harmonije v popularni glasbi.

Glasba je polna primerov glasbenikov, ki eksperimentirajo z inštrumenti, ne da bi vedeli ali jim ni bilo mar, kako dobro igrati. Pravzaprav je bila celotna zvrst glasbe delno zgrajena na tem etosu: punk. Ko smo pretirano navdušeni nad glasbeno popolnostjo, ponavadi zadržujemo ustvarjalnost, da bi zveneli »prav«. Če pa ste nov in se šele naučite dovolj surovega materiala za pisanje glasbe, ne boste imeli takšnih težav. Ne glede na to, ali glasbo pišete mesec ali pet desetletij, še vedno iščete iste stvari: ustvarjalno nujnost, navdušenje, pristnost in ideje. Ni vam treba biti odličen na inštrumentu, da odprete čudovite glasbene ideje. Samo dovolj dolgo se morate truditi, dokler ne naletite na nekaj, kar vas je navdušilo.

Pisanje pesmi v primerjavi z izvedbo in snemanjem

Vse, kar morate vedeti o svojem inštrumentu, je, da lahko povežete akorde in melodične linije z glasbo. Vendar se igra spremeni, ko gre za snemanje in izvajanje. Če nameravate igrati oddaje in snemati pesmi, se bodo zahteve po tehničnem obvladovanju instrumenta znatno povečale. Ne morete in ne smete stopiti na oder z inštrumentom, na katerega ne morete igrati samozavestno. In če niste pripravljeni predvajati svojih pesmi s čim manj napakami in odmori, jih bo tako rekoč nemogoče posneti.

Čeprav za pisanje glasbe ni potrebno veliko tehničnih izkušenj, je pri izvajanju in snemanju stvari težje. Vendar to ne pomeni, da morate biti popoln na inštrumentu, da naredite te stvari. Potrebujete ravno dovolj izkušenj in samozavesti, da izpeljete pesmi, ki jih igrate in posnamete v živo. To zahteva delo, vendar manj, kot si mislite. Hitreje kot boste določili načela, kot je preklapljanje z akorda na akord, lažje bo pisati in deliti glasbo s svetom.

Pisanje pesmi ni rezervirano samo za tiste, ki obvladajo inštrumente. Če bi bilo tako, bi pisali manj glasbe. Namesto tega je odprt za vse, ki so radovedni in voljni raziskovati glasbo. Z osnovami instrumenta lahko napišete odlične pesmi, če eksperimentirate in raziskujete.

Add Comment