5 razlogov, zakaj bi morali iz svojih publikacij še vedno izdelovati zgoščenke

Znanje današnjega glasbenega sveta je, da zgoščenke niso več naprodaj. Da, CD-ji niso več glavni medij za izdajanje nove glasbe. Vendar to ne pomeni, da kot umetnik ne moremo zaslužiti s prodajo CD-jev. Pravzaprav je veliko izvajalcev danes še vedno odvisnih od prodaje CD-jev za prihodke od blaga. Poleg prihodkov od trgovskega blaga obstajajo tudi druge možnosti, pri katerih je lahko koristno izdati novo glasbo v formatu CD. V tem članku želimo orisati pet razlogov, zakaj je še vedno vredno izdajati novo glasbo v CD formatu.

1. Odličen vir prihodkov od turneje/koncerta

Medtem ko glasbene trgovine svoje oddelke CD-jev nadomeščajo z vinilom ali drugimi izdelki, ostaja prodaja CD-jev pomemben vir prihodkov med koncerti. Pravzaprav lahko trdimo, da je največja prednost zgoščenk danes ta, da so preprosto velik zaslužek, zlasti med koncerti in turnejami.

Seveda se je v času epidemije prodaja koncertnih zgoščenk ustavila. Ker pa se bliža svet po pandemiji, si je mogoče predstavljati, da redni koncerti niso tako daleč. To pomeni, da je za glasbenike odlična priložnost in čas je, da te škatle, polne CD-jev, preprodajate na koncertih!

Če še nikoli niste prodali svojih zgoščenk na koncertu, poskusite – namestiti jih res ni tako težko! Samo prosite prijatelja, naj dvigne prodajno mizo, navedite, da prodaja zgoščenke pred zadnjo skladbo, in poglejte, kaj se bo zgodilo po oddaji! Ni tako, da ljudje hitijo k vaši mizi, da bi kupili vse zgoščenke, a če ustvarjate dobro glasbo in imate dobro občinstvo, zaslužite dodaten denar, ki ga sicer ne bi zaslužili.

2. Spletna prodaja je pomemben vir prihodka

Med epidemijo se je število pretočnih pesmi in prenosov povečalo za številne izvajalce. Podobno se je nadaljevala prodaja CD-jev in vinilnih plošč. Ker so ljudje več časa preživeli doma, niso želeli le odkriti več glasbe, ampak so želeli tudi podpreti svoje najljubše izvajalce, ki so bili prikrajšani za prihodke od turnej. Spletna prodaja je postala pomemben vir prihodkov za številne izvajalce in CD-ji niso bili izjema pri razmahu te prodaje.

3. Ljudje več poslušajo zgoščenke v avtomobilih

Morda so CD-ji izginili iz naših prenosnikov, računalnikov in domačih glasbenih sistemov. Vendar pa ima veliko avtomobilov še vedno CD predvajalnik in mnogi poslušajo glasbo na njih. Še posebej prijetno je poslušati CD-je na potovanjih ali dolgih vožnjah, saj je nekaj posebnega pri poslušanju celotnega albuma na daljšem potovanju.

Ko izstopamo iz epidemijskega življenja, lahko preživimo vedno več časa v avtomobilih, zaradi česar so CD-ji spet privlačni za mnoge ljudi. To pomeni, da je vedno več priložnosti za prodajo zgoščenk, ki bi jih po mojem mnenju moral izkoristiti vsak izvajalec.

4. Dobro je gledati delo in imeti fizično kopijo

Menim, da je eden od razlogov za veliko vrnitev vinila ta, da zagotavlja resnično prijetno izkušnjo gledanja grafike na albumu, branja besedil in v kotu dnevne sobe. CD-ji se ne razlikujejo tako od vinila, ko gre za fizične kopije. Pravzaprav so CD-ji veliko manjši in veliko enostavnejši za uporabo kot vinil, zaradi česar je še vedno privlačen dejavnik za nakup glasbe. Poleg tega so CD-ji bolj mobilni in jih lahko vržete v nahrbtnik in z njimi potujete, da dobite kopijo svojega najljubšega albuma. To je res lep zbirateljski predmet.

5. Večje radijske kampanje uporabljajo zgoščenke

Odličen razlog za ustvarjanje CD različic nove izdaje je, da radijskim postajam omogočite zvok. Kljub temu, da so danes digitalne, številne radijske postaje pri izvajanju novih pesmi ali albumov še vedno raje CD-je. Obstajajo radijske postaje, ki sprejemajo digitalne kopije, vendar večje radijske postaje želijo predložiti zgoščenke za prikaz novih pesmi v svojem letalskem prometu.

V zvezi s tem imajo tudi nekatere glasbene revije raje zgoščenke kot nova glasbena prizorišča, a teh je dandanes vse manj.

To je pet razlogov za izdelavo zgoščenk za izdaje. Seveda se CD-ji ne bodo prodali v milijonih izvodov in niso več glavna oblika izdaje glasbe. Vendar, tako kot vinil ali kaseta, še vedno obstajajo, ker jih ljudje še vedno kupujejo. In dokler obstajajo tisti, ki jih pokopljejo, je še vedno možnost, da glasbeniki zaslužijo. Ko boste naslednjič izdali glasbo, si oglejte nekaj možnosti za izdelavo fizičnih CD-jev in jih poskusite prodati na turnejah, na spletu ali oboje!

Add Comment