4 nasveti za pisanje boljših besedil

Če ste še vedno začetnik v pisanju pesmi ali če imate veliko izkušenj, imate lahko težave pri pisanju besedil. Številni nadarjeni tekstopisci so povsem v redu, da svojo dušo prenesejo skozi vsak glasbeni vidik svojih pesmi, vendar imajo težave, ko gre za združevanje glasbe z besedami. Če se to sliši kot vi, je to lahko zato, ker preprosto nimate pojma, o čem bi pisali. Lahko pa mislite, da so besedila kot okna v dušo in vam ni mar, da bi svoje razkrili s svojo glasbo. Toda resnica je, da je v vsakem trenutku na voljo neskončen seznam tem, o katerih lahko pišete glasbo. In ni pravila, da mora biti besedilo vaše glasbe čustveno globoko ali razkrivajoče. Najpomembnejša stvar, na katero se morate osredotočiti, je ustvariti edinstveno in pristno delo. Za tekstopisce

Poskusite voditi dnevnik in pisne vaje

Tukaj se lahko ustavite pri tem nasvetu in že lahko dobite velike koristi, ki vam bodo pomagale pisati boljša besedila. Pisanje besedil je kot vse drugo, kar počnemo, zato nas praksa izboljša in približa našim ciljem. Če vodite dnevnik in si ga zapisujete vsak dan, bo vaše misli na papir sčasoma postalo veliko bolj naravno. In če v svojo rutino redno vključujete vaje, kot je prosto pisanje, je še bolje. Prosto pisanje je postopek opisovanja tega, kar nam pride v glavo, na popolnoma brezvesten način. Namesto da med postopkom urejate ali presojate, kaj pišete, preprosto opišite, kaj točno mislite, brez sodbe. Ideja je, da iz glave izbrišete duhovne smeti, da se lahko lirične ideje svobodno razkrijejo.

Uganite like in pišite z njihove perspektive

Če v svoji glasbi ne najdete ničesar za povedati, poiščite like, ki lahko govorijo namesto vas. Če želite, lahko ustvarite izmišljene osebnosti ali celo ustvarite perspektive iz znanih trenutkov v zgodovini. To sprosti energijo in ideje nekaterim tekstopiscem, ne pa vsem. Toda tudi če ste skeptični, je vredno poskusiti. Pisanje z vidika lika je morda tisto, kar potrebujete, da izrazite svoje občutke do glasbe. Lahko pa je preprosto dober poudarek, ki navdihuje vašo besedilo. Kakorkoli že, ne boste vedeli, dokler ne poskusite, zato poskusite.

Izogibajte se očitnemu

Ni nujno, da so vaša besedila čustvena ali globoka. Lahko so dobesedno o vsem, in ni pomembno, dokler stvari zvenijo in zanimivo. Toda če se zatečete k očitni izjavi v svojih besedilih, bo to hujše od neumnosti. Študentje morda ne opazijo, a iščejo nekaj, kar jih bo zgrabilo na področju besedil. Lahko je humor, zgodba o odnosih, lik, ki ga želijo ukoreniniti, nekaj bizarnega ali poetičnega. Očitna izjava – “žalosten sem”, “hodil sem po ulici”, “vzbujaš čustva” – je pot, ki vodi v nič. V svojih besedilih vam ni treba biti skrivnosten ali preveč poetičen, vendar bo vaše pisanje veliko boljše, če boste lahko dodali elemente napetosti in spletk; nekaj, kar ljudje običajno ne slišijo v vsakdanjem življenju. To zahteva prakso in dolgočasno,

Osredotočite se na pripovedovanje zgodb

Če vaša besedila niso močna, je to verjetno zato, ker v svoji glasbi nimate zgodbe. Glasba je najmočnejša, ko se učenci slišijo iz predstavljene vsebine. Ni nujno, da je besedilo v pesmi, da se to zgodi, a ko so predstavljeni, so učenci večinoma povezani z zgodbami. Zgodba potrebuje nekaj akcije in napetosti, da je primerljiva. Morda ne mislite, da lahko predstavite smiselno zgodbo v dveh do štirih minutah glasbe, a absolutno zmorete. Avtorji pesmi to počnejo že od rojstva popularne glasbe. Glasbeno pripovedovanje od vas zahteva, da poveste le tisto, kar potrebujete, da dobite izkušnjo in da sporočilo umestite v določen glasbeni okvir.

Izboljšanje vaših glasbenih liričnih veščin zahteva veliko poskusov in napak, zato ne obupajte, če vam prvih nekaj pesmi ne uspe. Z dovolj časa in vaje boste našli zvok in slog, ki sta edinstvena za vas, kar je bistveno za pisanje prepričljivih besedil.

Add Comment